Morawiecki kritizuje Merkelovú za telefonáty s Lukašenkom
29 | 11 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Nemecká kancelárka Merkelová dvakrát telefonicky hovorila s bieloruským diktátorom Alexandrom Lukašenkom. Poľský premiér Mateusz Morawiecki si myslí, že to bol zlý nápad: Diktátor zneužíva kontakt na vlastné účely, píše nemecký Der Spiegel.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki kritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za jej rozhovory s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom. V rozhovore pre agentúru Deutsche Presse-Agentur síce uvítal skutočnosť, že Európska únia sa podieľa na hľadaní diplomatického riešenia utečeneckej krízy na hraniciach medzi Bieloruskom a Poľskom, „ale keď kancelárka Merkelová zavolala pánovi Lukašenkovi, prispela k legitimizácii jeho režimu, zatiaľ čo boj za slobodné Bielorusko trvá už 15 mesiacov," - zdôraznil šéf poľskej vlády, ktorý patrí k národnej konzervatívnej strane PiS.

Bavorsko: Nárast očkovaných aj na JIS-kách
Takmer 30 percent úmrtí na COVID-19 v Bavorsku v októbri tvorili plne zaočkovaní, informuje epochtimes.de. Medzi rýchlo rastúcim počtom úmrtí na koronavírus v Bavorsku je pomerne vysoký podiel plne očkovaných ľudí. Podľa údajov Štátneho úradu pre... Čítať ďalej
16 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Merkelová pod paľbou kritiky

Merkelová v polovici novembra dvakrát telefonovala s Lukašenkom a zožala za to ostrú kritiku tak doma, ako aj v zahraničí. Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert zdôvodnil kontakt katastrofálnou humanitárnou situáciou tisícov ľudí na hraniciach. Upozornil tiež, že postup bol koordinovaný s Európskou komisiu.

V rozhovore pre Der Spiegel  designovaná ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková signalizovala, že v zásade súhlasí s rozhovormi s Bieloruskom, ale s jednou dôležitou výhradou: „Zahraničnú politiku nemožno viesť bez dialógu. Rozprávame sa aj s Talibanom, aby sme dostali ľudí do bezpečia. Ale nemusela to byť kancelárka, ktorá zavolala Lukašenkovi."

Farmafirmy dosahujú na vakcínach zisk 1 000 dolárov za ZA SEKUNDU
Farmaceutické spoločnosti Biontech, Pfizer a Moderna dosahujú podľa prieskumu globálnej aliancie pre vakcíny zisk 1 000 dolárov (necelých 880 eur) každú jednu sekundu na svojich vakcínach proti koronavírusu, informuje epochtimes.de K takémuto... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Lukašenko zneužíva telefonáty na vlastné účely

Morawiecki obvinil Lukašenka zo zneužívania telefonátov na vlastné účely. „Správal sa, akoby Merkelová súhlasila s prevozom 2 000 migrantov cez koridor do Nemecka a ďalších európskych krajín. A to nie je správne."

Bieloruský diktátor klamal

Lukašenko v piatok zopakoval, že Merkelová súhlasila s prijatím utečencov. Hovorca vlády Steffen Seibert to ale jasne poprel: „Tu by som chcel za kancelárku a nemeckú vládu jasne povedať, že toto vyhlásenie je nepravdivé," povedal.

Katastrofa v Rakúsku V salzburských nemocniciach sa vytvárajú triediace tímy. Liečba nebude zaručená všetkým (!)
Vzhľadom na dramatickú situáciu s koronavírusom na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa v salzburských nemocniciach v Rakúsku vytvárajú triediace tímy a prechádza sa na triáž. Liečbu všetkým pacientom tak už nebudú môcť garantovať, píše Der... Čítať ďalej
17 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Migranti sa chcú dostať cez hraničné zábrany

Situácia v pohraničnej oblasti medzi Poľskom a Bieloruskom je naďalej napätá. Len vo štvrtok poľská pohraničná stráž zaregistrovala najmenej 375 pokusov migrantov prekročiť hraničné zábrany z Bieloruska a vstúpiť do EÚ. Pri obci Czeremsza skupina 232 ľudí poškodila hraničný plot a postúpila niekoľko metrov na poľské územie. Bezpečnostné sily priviedli skupinu späť. Päť migrantov bolo hospitalizovaných pre vyčerpanie.

Bieloruská strana uviedla, že približne 2 000 ľudí sa stále zdržiava v núdzových prístreškoch v blízkosti hraníc a dúfa, že bude môcť pokračovať v ceste do Nemecka, uzatvára Der Spiegel.

(Medzititulky red. HD.)

Bill Gates varuje pred bioteroristickými útokmi po pandémii
Bill Gates, aktuálne štvrtý najbohatší človek na svete, tvrdí, že potrebujeme nový spôsob očkovania. Varuje pred bioterorizmom, ktorý možno očakáť po pandémii, píše portál startitup.sk. Bill Gates ako jeden z prvých ľudí na svete varoval pred... Čítať ďalej
18 | 11 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše "blogovisko". Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojím názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!