Karol Lovaš píše o psovi, ktorý sa vrátil
22 | 11 | 2021 I Eka Balaskova

"Z hľadiska ďalšieho vývoja covidovej krízy nečakajú svet dobré časy. Stojíme na pokraji veľkej hospodárskej krízy. Keď si uvedomíme, že bude prebiehať v spojení s krízou hodnotovou a krízou autorít, ktorú už nejaký čas zažívame, to prelínanie nakoniec vyústi do fatálneho stavu recesie a úpadku." píše Karol Lovaš na svojej nástenky na sociálnej sieti.

Občianska nespokojnosť

"Európa zažíva obdobie, kedy do jej ulíc vychádzajú nespokojní občania. Minister obrany Naď ich má za “opice a dezolátov”." konštatuje Lovaš. TheGuardian informuje, že v holandskom Rotterdame polícia strieľala do ľudí. Tí prišli protestovať proti reštrikciám. Holandsko je krajinou s viac než 80% zaočkovanosťou. Napriek tomu ju čaká tvrdý lockdownom. Predpoklady o dôležitosti vytvorenia “kolektívnej imunity” sa zdajú byť príliš chabé, aby mohli byť relevantným východiskom z krízy."

Gastro a hotely sú zatvorené už týždne, no vládu to netrápi!
Pandemická situácia na Slovensku sa zhoršuje zo dňa na deň, vláda odsúhlasila sprísnenie opatrení a pošuškáva sa, že lockdown pre nezaočkovaných nebude stačiť. No podnikatelia vládu varujú! Pokiaľ štát nie je ochotný podnikateľom pomôcť, potom... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

"Skratkovité heslá

ako “Vakcína je bezpečie” sa začínajú vracať k autorom v najmenej vhodnej chvíli." Upozorňuje Lovaš: "Treba pripomenúť, že ak by politici od začiatku komunikovali so svojimi občanmi férovo, neklamali by im, v snahe zapáčiť sa, možno by sa dnes oni správali tiež inak."

Pridali sa aj "odborníci

Zďaleka v tom neboli len politici, kto s ľuďmi hral divadlo. Koniec pandémie bol podľa Lovaša "na programe" pravidelne: "Vianoce už budú dobré. Potom mala byť dobrá Veľká noc a potom ďalšie Vianoce. A ďalšia Veľká noc... V živote sú situácie, kedy nemusíme povedať pravdu. No zároveň by sme nemali ani v takýchto situáciách klamať. Klamstvo je ako odhodený pes. Vždy sa vráti k svojmu pánovi. Akokoľvek ďaleko ho odhodíte."

Je čas na pravdu

"Dávať si pozor na lacné nálepkovanie. Označovanie kohokoľvek vo verejnom priestore za “opicu a dezoláta” je vo vyhrotenejej emocionálnej situácii krajne nevhodné." Upozorňuje Lovaš: "Aj keď môže byť takáto nálepka formálne pravdivá. Žijeme časy, ktoré sú ukážkovým modelom začiatku rozpadu sveta v jeho aktuálnej podobe."

Juraj Štubniak sa vracia k 17. novembru
Dátum 17. november je v našich zemepisných šírkach niečo, o čom by sme podľa J. Štubniaka mali hovoriť každý rok. Pozrime sa teda s ním z niekoľkých uhlov aj my. Trochu histórie Deň boja za slobodu a demokraciu siaha do roku 1939, do Protektorátu... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Eka Balašková

Má v tom jasno

"Disfunkčnosť vzťahov, atomizácia, vulgarizácia, bulvarizácia a infantilizácia spoločnosti sú znamením rozpadu. Platformou pre hrubozrnnú manipuláciu a propagandu. A východiskom pre samozvaných “spasiteľov” z radov extrémistov, ktorí trpezlivo čakajú pod pódiom dejín na svoju príležitosť." Poznamenáva Lovaš. "Nie prvý raz. Vidím ich jasne. A mali by sme my všetci. Toho žolíka im totiž kladieme do ruky práve my. Nie prvýkrát."

P.S.

Tu vidí Lovaš historickú možnosť médií neprehlbovať súčasnú krízu ďalšou bulvarizáciou a infantilizáciou.  Nečudujme sa ľuďom, že na prijímanie informácii v covidovej dobe si vytvorili vlastné "zdroje" informovania. "Kedysi sme topánky nakupovali v predajni obuvi. Mäso u mäsiara. Chlieb u pekára. Liečiť sme sa chodili k lekárovi. Svet sa zmenil. My sme ho zmenili. A dnes sa nám zdá byť neznesiteľný." Konštatuje Lovaš: "Nami vytvorený svet nás priviedol do slepej uličky. Príliš rýchlo sme sa snažili zbúrať "starý svet". Ak chceme porozumieť a zvládnuť ten nový, musíme sa freudovsky vrátiť na ruiny toho, čo sme zbúrali."

Lesy efektívne chránia pred dôsledkami zmeny klímy, ukazujú štúdie zo Slovenska.
Michaela Pšenáková ,hovorkyňa Slovenskej agentúry životného prostredia tvrdí o tom štúdii, že práve lesy majú „vyššiu schopnosť zadržiavať veľké množstvá vody v území v dôsledku extrémnych intenzívnych zrážok, ktoré sú častým prejavom klimatickej... Čítať ďalej
21 | 11 | 2021 | Norbert Pančík

Delíme sa s vami o priestor

Ak sa chcete vyjadriť, ak sa chcete s čitateľmi podeliť o svoje pocity a názory - využite naše „blogovisko“. Ak sa nehanbíte za svoju identitu, ak si myslíte, že viete svojim názorom osloviť a ak dodržíte etické princípy tvorby blogera - náš priestor na stránke hlavnydennik.sk je aj váš!