Trpezlivosť s vládou už došla aj pekárom. Čakajú na nás prázdne pulty?
13 | 11 | 2021 I Jozef Uhlárik

Vláda chce podľa nových opatrení nariadiť, aby sa zamestnanci, ktorí nie sú zaočkovaní dvomi dávkami proti koronavírusu, povinne testovali. A hradiť by to mal ich zamestnávateľ. S týmto však nesúhlasia ani pekári.

Zamestnávatelia nad rozhodnutím vlády prehodiť testovanie nezaočkovaných zamestnancov na ich plecia iba neveriacky krútia hlavami. Každý si totiž vie veľmi dobre zrátať, čo by to pre neho znamenalo. Buď by to teda zaplatil zo svojho zisku, teda z vlastného, alebo by musel zvýšiť cenu výrobku, a tak by to zaplatil zákazník. Ako informuje portál cas.sk, s návrhom vlády nesúhlasia ani pekári, ktorým už došla trpezlivosť.

Ak návrh prejde, Slovákov môžu čakať aj prázdne pulty s pečivom

Slovenská vláda sa pri tlaku na čo najväčší počet zaočkovaných nezastaví naozaj pred ničím. Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári však odmietajú návrh vlády, ktorá im chce prikázať testovanie zamestnancov na vlastné náklady. V prípade pekární, ktoré patria ku kritickej infraštruktúre, by išlo navyše o stovky tisíc eur mesačne. Pekári sa proti tomu búria aj preto, že počas prvej aj druhej vlny pandémie boli vylúčení z akýchkoľvek COVID pomoci. Navýšené náklady preto už nedokážu znášať a museli by preto výrobu buď pozastaviť, alebo drasticky zvýšiť svoje predajné ceny. Vláde preto pohrozili, že ak návrh prejde, Slovákov môžu čakať aj prázdne pulty s pečivom. 

Napriek hrozbe zastavenia produkcie pečiva, pekári prišli s novinkou. Budete prekvapení, s akou.
Vitamín D a imunita Čítať ďalej
05 | 10 | 2021 | Eka Balašková

„Vláda prenáša zodpovednosť štátu na zamestnávateľov. V prípade pekárov nebola schopná ani za viac ako rok, a počas úradovania dvoch ministrov pôdohospodárstva, navrhnúť kompenzačné opatrenia. Teraz sa chystá zaviesť pre zamestnávateľov novú „testovaciu daň“. Pekári sú v ekonomickej situácii, ktorá jednoducho neumožňuje mesačne navyšovať náklady o stovky tisíc eur. Kontrakty s odberateľmi majú uzatvorené a obchodníci ich nechcú otvárať. Vláda si musí uvedomiť, že jednoducho nemôže z týždňa na týždeň vytvárať nové náklady bez akýchkoľvek kompenzácií,“ skonštatoval výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský.

Toto zasiahne každého: Ceny idú hore aj pri základnej potravine!
Ceny múky nezastaviteľne rastú! „Začiatkom októbra jej hodnota narástla o tri centy za kilogram a teraz o ďalšie dva centy,“ približuje manažér pekárne Michal Belan. Pre bežného človeka to znamená, že sa zvýšia ceny chleba a všetkých múčnych... Čítať ďalej
05 | 11 | 2021 | Diana Zaťková

Mesačne by pekári minuli na testy desťtisíce eur na jednu pekáreň

Pekárne, keďže sú subjektami hospodárskej mobilizácie, majú povinnosť zabezpečovať dodávky strategických potravín – chleba a pečiva obyvateľom krajiny. Na to ale potrebujú masu zamestnancov. A tých, vzhľadom na aktuálne platný COVID automat a vyjadrenia predsedu vlády, že náklady na testovanie budú musieť znášať zamestnávatelia, by museli testovať minimálne každý druhý deň. Pre jednu priemerne veľkú priemyselnú pekáreň to predstavuje podľa SZPCC nové náklady 3 000 eur na jediné antigénové a až 15 000 eur na jedno PCR testovanie. „Mesačne by tak išlo o desaťtisíce eur na jednu priemyselnú pekáreň. Pri obrovskom tlaku na zdražovanie výrobkov z dôvodu rastu cien všetkých vstupov od surovín, energií, obalov, služieb až po cenu práce by tak nedokázali ani pokryť výrobné náklady,“ vysvetľuje Lapšanský.

Zlá správa pre Slovensko: Pre rast cien energií hrozí zastavenie výroby chleba a pečiva!
Situácia na Slovensku je zlá, no zrejme bude ešte horšie. Ako zvyknú našinci hovoriť: „Dobre už bolo“. A naozaj, pravdepodobne dobre už bolo, pretože avizovaná vlna zdražovaní, najmä cien energií, aká sa na Slovákov chystá, tu už dávno nebola. Ak... Čítať ďalej
28 | 09 | 2021 | Jozef Uhlarik

„Ak vláda toto nariadenie schváli bez funkčného kompenzačného mechanizmu, podpíše sa pod prázdne pulty na chlieb a pečivo po celom Slovensku. Žiadny pekár totiž v súčasnej kritickej situácii nedokáže sanovať takto zvýšené výrobné náklady. Vyzývame preto vládu, aby zabezpečila systém testovania zamestnancov na náklady štátu, alebo našla rýchly a jednoduchý spôsob kompenzácie nákladov testovania pre zamestnávateľov. Tento systém treba sfunkčniť okamžite,“ prízvukuje výkonný riaditeľ zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý zamestnáva viac ako 12 000 pracovníkov.

Pekári pod tlakom. Bude drahší chlieb?
Chlieb je na Slovensku asi jednou z najčastejšie nakupovaných potravín. Zároveň ho mnohí považujeme za akúsi samozrejmosť. Po Novom roku však podľa tvrdenia Slovenského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov pre Topky.sk hrozí jeho výrazne... Čítať ďalej
18 | 10 | 2021 | Eka Balašková