Rusi majú niečo, čo mať ešte nemali, Pentagon je na nohách
12 | 11 | 2021 I Ivan Brožík

Rusko vyvinulo protilietadlový raketový systém S-550, informovali noviny RBC s odkazom na oznámenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgu. A je z toho v kruchoch stratégov skutočný poplach.

V tlačovej správe ministerstvo obrany Ruskej federácie podľa portálu rbc.ru uviedlo: „Minister obrany Šergej Šojgu pripomenul, že vrchný veliteľ (Vladimír Putin - pozn. red. HD.) usporiadal v dňoch 1. až 3. novembra v Soči ďalšiu sériu stretnutí s vedením ministerstva obrany a podnikov obranného priemyslu. Boli prijaté zvážené opatrenia na adekvátnu reakciu na zmeny situácie v blízkosti ruských hraníc."

Obrana vzdušného priestoru Ruska je priorita

"Veľká pozornosť bola venovaná zdokonaleniu systému leteckej a kozmickej obrany krajiny. Hlava štátu podľa citovaného zdroja zdôraznila význam pokročilého vývoja ruských systémov protivzdušnej obrany a dodávok systémov S-350 a S-500 ozbrojeným silám.“

Ako úder z neba

Informácia o tom, že by v Rusku existoval nový systém protivzdušnej alebo protiraketovej obrany s označením S-550, je naozaj nová a prekvapivá. V 80. rokoch taký projekt ale existoval ešte v rámci ZSSR. Práce na mobilnom systéme, ktorý mal byť schopný okrem iného zachytiť balistické strely, boli ukončené v roku 1988.

Ako noviny uvádzajú, zo slov ruského ministra obrany nevyplynulo, či uzavretý sovietsky projekt nejako súvisí s novým systémom pod rovnakým označením.

Zdokonalený Prométeus?

Vo výzbroji ruskej armády sú dnes dva protivzdušné systémy S-350 a S-500 . S-350 Viťaz má v budúcnosti nahradiť systémy S-300 a Buk. Tento systém predstavuje systém protivzdušnej obrany stredného dosahu. Jeho vývoj bol oznámený v roku 2007 a armáda ho využíva od februára 2020.

Záhady okolo hádanky

Druhý systém s názvom S-500 Prométeus s obranným rádiusom asi 600 km je univerzálny záchytný systém dlhého doletu a veľkej výšky. S-500 dokáže zachytiť balistické a riadené strely aj aerodynamické ciele (lietadlá). Jeho dodávky pre ruskú armádu sa začali pred niekoľkými mesiacmi.

Predpokladá sa, že nový avizovaný komplex S-550 má lepšiu schopnosť detekcie letiacich cieľov, rýchlejšiu odozvu na ne a rakety dosahujú vyššiu rýchlosť do okamihu zásahu cieľa. Vyplýva to zo skošieho vyjadrenia prezidenta putina, ktorý varoval, že ruská armáda dokáže zastaviť vo vzduchu čokoľvek, čo sa neautorizovane blíži k hraniciam federácie.

(Medzititulky red. HD.)

Ruský S-500 vydesil stratégov v USA - dokáže rozbiť ich protivzdušnú obranu (video)
Stručná správa Ministerstva obrany Ruskej federácie: "Ruská armáda testuje raketový systém S 500 na strelnici Kapustin Jar." Jeden z donedávna najtajnejších projektov Moskvy v oblasti balistických rakiet je určený na zachytávanie a ničenie... Čítať ďalej
25 | 07 | 2021 | Ivan Brožík