Pripravte si peňaženky: Nastáva extrémne zdražovanie potravín!
06 | 11 | 2021 I Diana Zaťková

Je zle, no bude ešte horšie! Zdražuje takmer všetko a podpora štátu je v nedohľadne. Slovenskí potravinári avizujú, že budú musieť zvýšiť ceny svojich produktov - niektorých až o 20-percent!

Dôvodom vyšších cien potravinárskych výrobkov je zdražovanie všetkého, čo súvisí s ich produkciou. Nie sú to len ceny plynu a elektriny, ktoré išli hore. Týka sa to aj ceny práce, obilia, kŕmnych zmesí, hnojív, obalov, či pohonných hmôt. Logicky sa to musí odraziť aj na odbytových cenách potravinárskych výrobkov, píše portál noviny.sk.

Žiadajú pomoc od štátu

Slovenskí potravinári preto žiadajú lepšiu podporu štátu a zníženie marží pre obchodné reťazce.  Podľa nich by ku cenovej stabilizácii jednoznačne prispelo to, keby štát mal dlhodobo nastavenú politiku, ako im systematicky pomáhať tak, ako sa to deje v mnohých iných krajinách.

"My musíme oznámiť tú úpravu smerom hore, po slovensky navýšenie cien 10 až 20 percent, lebo sme k tomu nútení," povedal Marián Šolty, prezident Slovenského mliekarenského zväzu. 

MZ SR navrhuje zavedenie lokálneho núdzového stavu
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR počas mimoriadneho zasadnutia ústredného krízového štábu navrhlo zavedenie lokálneho núdzového stavu. Týkať by sa mal len regiónov s najvážnejšou epidemickou situáciou. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | TASR

Enormné zdražovanie všetkého

Je teda zrejmé, že výrobcovia potravín nie sú príčinou zdražovania. Ak by boli cenové výkyvy mierne, asi by to dokázali nejako udržať. Nárasty vstupov sú však extrémne.

"Od začiatku tohto roka do konca októbra vzrástla cena potravinárskej pšenice o 66 percent," potvrdil Ondrej Šaling, tajomník Slovenskej spoločnosti mlynárov. No a počas pandémie treba ešte k tomu všetkému pripočítať aj zvýšené povinné náklady na hygienu.

"My máme platiť za každé testovanie 15-tisíc a máme to robiť 3 až 4 krát týždenne, to je 200-tisíc na jednu priemyselnú pekáreň," povedal výkonný riaditeľ Zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov, Milan Lapšanský.

Tu musí prísť jednoznačne na pomoc štát. "Aby sme boli konkurencieschopní, lebo my nevieme v takej cene hydinové mäso urobiť ako Poliaci, bravčové ako Španieli, jablká ako naši kolegovia z Holandska, alebo z Poľska," priblížil Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Bratislava: Vianočné trhy na Hlavnom námestí sa začnú v piatok 26. novembra
Tohtoročné vianočné trhy na Hlavnom námestí mesto Bratislava otvorí v piatok 26. novembra. Vstup na Vianočný hlavný trh bude podľa aktuálneho nastavenia COVID semaforu v čase spustenia trhov, buď v režime plne očkovaní alebo OTP. Informovalo o tom... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | TASR

Agrorezort sa vyhovára

"Agrorezort nemá kompetenciu zasahovať do cenotvorby. Je to záležitosť dodávateľsko - odberateľských zmluvných vzťahov," vyjadril sa hovorca ministerstva pôdohospodárstva, Andrej Wallner.

Máme najvyššiu DPH na potraviny

No Slovenská asociácia moderného obchodu pripomína, že máme najvyššiu DPH na potraviny v porovnaní s okolitými štátmi, a tiež vysoké odvodové zaťaženie v rámci agropotravinárstva.

"Toto sú problémy, ktoré spôsobujú, že slovenskí potravinári sú menej konkurencieschopní v porovnaní s kolegami so susedných krajín, ktorí aj v súčasnosti dostávajú oveľa väčšiu podporu," doplnil Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu.

Lockdown na Vianoce?
Lockdown pred Vianocami opätovne pripúšťa aj minister zdravotníctva Lengvarský. Viac o tom píše Pravda. Zopakuje sa scenár spred roka? Minulý rok sa 20. decembra "zatvorilo celé Slovensko". Ešte si asi pamätáme na "rodinné bubliny" a to, že... Čítať ďalej
06 | 11 | 2021 | Eka Balašková