Slovenskí potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore sú pre rastúce ceny vstupov nútení zvýšiť ceny svojich produktov o desať až dvadsať percent. Čaká Slovensko, že jeho občania nebudú jeden deň v týždni jesť, kým si tu rôzne partičky lietajú na náklady štátu do Dubaja?
"Hoci sa Slovensko rastu cien potravín nevyhne, zdražovanie by mohla zmierniť lepšia dotačná politika štátu a tiež zníženie marží obchodných reťazcov, uviedli na tlačovej konferencii zástupcovia SPPK." O výstupe z nej informuje portál ekonomika.pravda.sk.
„Žijeme dobu, keď zdražuje v podstate všetko, a je nemysliteľné, aby dlhodobo slovenský potravinársky priemysel na trhu nevedel zvýšiť svoje odbytové ceny. Chceme vyslať jasný signál, že v rámci celého potravinárskeho sektora z dlhodobého hľadiska je zvýšenie našich odbytových cien vo výške desať až 20 percent nevyhnutnosťou,“ povedal podľa citovaného portálupredseda SPPK Emil Macho.
Podpredseda SPPK Marián Šolty podľa portálu ekonomika.pravda.sk zdôraznil, že "zvýšenie odbytových cien potravinárskych podnikov je nevyhnutné na prežitie týchto firiem. „Keď nebudeme mať náš, slovenský priemysel, nebudeme mať alebo žiadne, alebo budeme mať tie potraviny, ktoré zostanú ostatným, a budeme živení len tým, čo budeme musieť prijať za cenu, o ktorej nebudeme rozhodovať,“ avizoval Šolty.
"Potravinári pripomenuli, že spoločnosť oveľa ľahšie akceptuje zvýšenie napríklad cien pohonných látok či energií ako potravín. V minulosti sa pritom podľa SPPK výdavky domácností na potraviny pohybovali vo výške 40 – 50 percent, pričom v súčasnosti je to iba 17 – 18 percent." Píše nami citovaný zdroj.
"Zásadné zvýšenie cien vstupov ohlásili napríklad hydinári, cukrovarníci, pekárenský priemysel, mliekarenský sektor či výrobcovia vín. Tí upozorňujú na rast cien energií potrebných na chladenie najmä bielych a šumivých vín o 30 – 60 percent a tiež na rast ceny práce a ďalších vstupov. Ceny vína preto porastú o päť až 15 percent. Problémy s rastom cien vstupov má tiež mlynský priemysel, výrobcovia olejov či konzervárne." Píše portál ekonomika.pravda.sk.
(Medzititulky red. HD.)