Salmonela. Choroba, ktorá vie človeka riadne potrápiť. Preto sa jej samozrejme potrebujeme vyhnúť. Napriek tomu si ju môžeme domov doniesť aj z obchodu, informuje portál Topky.
Výstražný systém pre potraviny ukázal, že počas októbra sa na naše pulty dostal infikovaný tovar až v piatich prípadoch. Podľa informácií, ktoré si krajiny EÚ vďaka tomuto Výstražnému systému vymieňajú, bolo napríklad v júli takýchto prípadov šesť.
Podľa Jozefa Bíreša, šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je na túto baktériu najnáchylnejšie hydinové mäso a výrobky z neho. Preto sa kontroly zameriavajú na výrobky z neho. "Najväčšie riziko predstavuje mäso, mleté mäso, mäsové výrobky, mäso a výrobky z hydiny, sušené alebo surové vajcia, vaječné výrobky, zmrzliny obsahujúce mliečne zložky, plody mora, syry, maslo a smotana vyrobená zo surového mlieka alebo mlieka ošetreného nižšou teplotou ako je pasterizácia," uviedol. Salmonelou môžu byť však kontaminované aj potraviny rastlinného pôvodu ako naklíčené semená, nepasterizované ovocné a zeleninové šťavy.
Nevoľnosť, bolesti brucha, vracanie či hnačky, zimnica. Na ochorenie sú háklivé deti a osoby s oslabeným imunitným systémom.
Produkt si dobre prehliadnite. Ak má zvláštnu farbu či zápach, poškodený obal, výrobok nekupujte.. Dôležitá je však aj hygiena pri príprave jedla. Riziko zminalizujete už tým, že potraviny prevaríte pri teplote aspoň 70 °C najmenej 15 minút.