Pekári začiatkom septembra predstavili slovenskej verejnosti rožky obohatené o vitamín D. Dnes už ich ponúkajú niektoré obchody.
Vitamín D a imunita
Hoci sa v našich zemepisných šírkach mnoho imunológov tvrdí, že imunita hrá veľmi malú úlohu pri prevencii covidu, odborníci na výživu tvrdia, že správny príjem vitamínov je veľmi dôležitý. Tejto informácie sa chytili pekári, ktorí sa inšpirovali Švédskom alebo Veľkou Britániou a rozhodli sa obohatiť niektoré svoje výrobky o vitamín D.
Štát môže ušetriť 11 miliónov
A nie hocikde, ale na zdravotnej starostlivosti a to len tým, že bude podporovať potraviny obohatené o vápnik a vitamín D. Vplyv takýchto potravín potvrdzuje medzinárodná štúdia, ktorá ho zisťovala u Európanov nad 55 rokov trpiacich osteoporózou. Vitamín D totiž zvyšuje schopnosť organizmu zvýšiť absorpciu vápnika z tenkého čreva, čo je pre pacientov s osteoporózou veľmi dôležité. „Déčko“ je veľmi dôležité aj pre tehotné ženy - jeho nedostatok totiž ovplyvňuje vývoj plodu. Najmä mozgu, pľúc a kostí.
Pridajú sa ďalší?
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov verí, že prvé lastovičky na našom trhu budú nasledovať ďalší výrobcovia pečiva. Slovenskí pekári totiž už uzatvorili niekoľko zmlúv s veľkými reťazcami, ale aj s lokálnymi výrobcami.