Slováci, pripravte sa, že všetko bude drahšie! Hlási zlé správy gastro sektor a turizmus
Gastro sektor a hotelierstvo dostali počas minulého, ale aj tohto roku tvrdú ranu. Úbytok hostí pre koronavírus, ale najmä niekoľkotýždňové zatvorenie prevádzok pre mnohých znamenalo koniec ich podnikaniu. Ako sa však zdá „morové rany“ pre nich ešte neskončili.
Obmedzenia v prevádzkach ako aj nezmyselné rozdeľovanie klientely má pre gastro priemysel následky, z ktorých sa bude spamätávať ešte poriadne dlho. Aby to ich majitelia prežili musia zvýšiť ceny. Ako
informuje portál dnes24.sk, inak to jednoducho nejde. Dôvod je prozaický – všetko bude ešte drahšie.
Rast cien služieb bude pre zvýšené náklady nevyhnutný
Zdražovanie v oblasti gastra a cestovného ruchu je spôsobené najmä prudkým nárastom nákladov. A bude ešte horšie, pretože avizovaný rast cien energií bude mať za dôsledok nielen priamy nárast nákladov v zariadeniach cestovného ruchu, ale aj druhotné zdražovanie ďalších vstupov, akými sú služby, potraviny či mnohé tovary. „Ďalším z dôvodov je aj rast ceny práce, ktorá v službách cestovného ruchu tvorí najväčšiu časť nákladov, skonštatoval prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) Marek Harbuľák, podľa ktorého sú veľmi citliví na ceny služieb najmä domáci návštevníci. „Rast cien služieb bude nevyhnutný, lebo podnikatelia nedokážu preniesť celý nárast do cien svojich služieb. To by spôsobilo pokles dopytu a záujmu zo strany návštevníkov,“ dodal Harbuľák.
Avizovaný problém je najvýraznejší práve v gastro sektore, kde podľa prezidenta ZCR hrozí najväčší pokles spotrebiteľského dopytu v dôsledku nárastu cien. Gastro sektor podľa Harbuľáka potrebuje zásadné zmeny, ktoré by eliminovali nárast cien. Pomohlo by napríklad dočasné zníženie sadzby DPH. „Takéto zníženie by pomohlo udržať tempo nárastu na akceptovateľnej úrovni a zároveň by vytvorilo priestor na zvyšovanie miezd a vyššiu motiváciu pre návrat zamestnancov do tohto sektora,“ tvrdí Harbuľík, podľa ktorého koronavírus spôsobuje výraznú krízu, akú si cestovný ruch v modernej histórii nepamätá.
Gastro je zúfalé: Nemajú hostí, nemajú zamestnancov, pre krízu však musia zvyšovať ceny
Pandémia koronavírusu poznačila asi najviac sektor stravovania. Gastro prevádzky boli pre lockdown dlhé mesiace zatvorené, a keď sa aj otvorili, museli sa vysporiadať s mnohými obmedzeniami. Nečudo preto, že sa ocitli vo veľkých, ba doslova...
Čítať ďalej
30 | 07 | 2021
|
Jozef Uhlarik
Až 52% gastropodnikov neprežije ďalšiu vlnu koronakrízy
Prezident ACR je presvedčený, že cestovný ruch sa napokon situácii prispôsobí. „Odvetvie sa dokáže adaptovať na nové podmienky a požiadavky turistov, ktoré sa stanú akýmsi novým štandardom, a dokáže flexibilne reagovať na zmeny spotrebiteľského správania,“ myslí si Harbuľák a dodáva, že cestovný ruch čelí vysokej miere regulácie, ktorá je najčastejšou prekážkou pri adaptácii podnikov v cestovnom ruchu na nové podmienky. „Smernice, nariadenia i národná legislatíva nedokážu pružne reagovať a uvoľňovať zviazané ruky podnikateľom. Tu vidíme obrovské rezervy,“ prízvukuje Harbuľák,
Z prieskumu signatárov iniciatívy Pomoc pre gastro vykonaného na vzorke viac ako 500 reštaurácií vyplynulo, že až 52% gastro podnikov neprežije ďalšiu vlnu koronakrízy ak bude pomoc od štátu rovnaká ako v prechádzajúcom krízovom období. Podľa prieskumu po druhej vlne koronakrízy už neotvorilo 9% podnikov a vyše 60% podnikateľov v slovenskom gastro sektore už v prvej vlne pandémie pristúpilo k prepúšťaniu zamestnancov. Viac ako 80% podnikateľov sa zadlžilo a muselo siahnuť po pôžičkách. A až 90% podnikateľov deklaruje zlú finančnú situáciu. Zaujímavá je aj tá štatistika, že vyše 50% gastro podnikom by pomohlo naštartovanie spotreby formou poukazov na stravu. Nepríjemné je aj to, že takmer 60% podnikom chýba kvalifikovaný personál a 45% podnikov avizuje menej hostí ako pred pandémiou.
Alojz Hlina varuje: Ak štát nezníži DPH pre gastro, tak sa do tohto segmentu vráti mafia!
Minister financií Igor Matovič sa bráni zníženiu DPH pre gastro sektor, za čo sa dostáva do paľby kritiky z mnohých strán. Ku kritikom sa pripája aj expredseda KDH Alojz Hlina, ktorý je tiež majiteľom väčšej gastroprevádzky. Ako v statuse píše, ak...
Čítať ďalej
30 | 06 | 2021
|
Jozef Uhlarik