Vysoké ceny slovenských potravín by mohli byť nižšie, keby...
Poľnohospodári a potravinári žiadajú od obchodu viac ústretovosti voči domácej produkcii tak, ako to dokážu pri reťazcoch v Rakúsku či v Nemecku, informoval portál pravda.sk.
Často sa argumentuje, že slovenské výrobky sú drahšie. Ceny sú podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu Martina Krajčoviča výsledkom rokovaní. A to medzi každým dodávateľom a odberateľom a tretia strana do nich nemôže zo zákona vstúpiť.
Ceny slovenských potravín sú vyššie Ceny slovenských potravín odráža vysoká cena práce. Je spôsobená vysokými odvodmi zamestnancov v potravinárstve, nefunkčný systém sezónneho zamestnávania a dlhodobé nedostatočné financovanie poľnohospodárskeho a potravinárskeho sektoru. Aj preto sú požiadavky na zvyšovanie cien od slovenských dodávateľov výraznejšie od konkurencie z dovážajúcich štátov.
Pripomína pravda.sk.
Označovanie slovenských výrobkov je dobré Žiada sa jednoznačnejšie označovanie pôvodu potravín, lepšia navigácia k slovenským potravinám a iné spôsoby, ako naviesť zákazníka k nákupu slovenských výrobkov. Problém však nie je v označovaní výrobkov, ktoré je na veľmi dobrej úrovni. Všetky potraviny musia mať jasne označený pôvod. Dokonca pri hydine sa povinne označuje, kde bolo zviera chované a kde zabité. Sú však niektoré kategórie, ktorým by označenie slovenským symbolom mohlo poškodiť, pretože zákazníci preferujú zahraničnú potravinu (napr. cestoviny).
Dať zákonnú povinnosť označovať produkty slovenskou vlajkou s úmyslom zvýhodniť ich na trhu je v rozpore s pravidlami fungovania jednotného európskeho trhu.
Už teraz máme najväčšiu DPH na potraviny v Európe! A on to chce ešte zvýšiť! Hnevá sa Miro Del
Plán Igora Matoviča na zvýšenie DPH sa stretol s nepochopením a nevôľou nielen u väčšiny politikov, ale i samotných Slovákov. Svoj nesúhlas vyjadril na sociálnej sieti aj Miroslav Del.
Čítať ďalej
04 | 05 | 2021
|
Jozef Uhlárik