Podnikatelia sa nevzdávajú: Reštaurácií máme u nás ešte viac ako pred pandémiou!
Pandémia koronavírusu asi najťažšie zasiahla gastro prevádzky. Mnohé reštaurácie situáciu nezvládli a ukončili svoj biznis. No s postupným uvoľňovaním opatrení sa na Slovensku vzniklo dvakrát viac podnikov, ako ich zaniklo, informuje TA3.
Z analýzy poradenskej spoločnosti Dun & Bradstreet vyplýva, že do konca leta tohto roka zaniklo na Slovensku 637 reštaurácií, ktoré prevádzkovali fyzické či právnické osoby. Ťažká situácia však mnohých podnikateľov neodradila. V rovnakom čase až 1 134 nových reštaurácií vzniklo.
Ako fénix z popola
„Podľa našej analýzy aktuálne na Slovensku podniká 21 111 reštaurácií, z toho 9 348 riadia právnické osoby, zvyšok fyzické osoby – podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri. Oproti minulému roku tak evidujeme celkový nárast o 792 prevádzok,“ spresnila analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová.
Najviac podnikov vzniklo pred letnými prázdninami, keď sa očakávalo rapídnejšie uvoľnenie opatrení. V júni vzniklo na Slovensku 219 nových prevádzok, druhým najsilnejším mesiacom bol máj, keď bolo registrovaných 189 prevádzok.
Vyhráva donáškový systém
Veľa podnikateľov podľa Štěpánovej prešlo na online objednávkový systém donášky jedál. Mnohé zase zaviedli „výdajné okienka“. „Desiatky prevádzok však práve pre pandémiu museli svoj biznis ukončiť,“ dodala Štěpánová.
Podnikanie ukončilo 74 eseročiek a akciových spoločností a 563 fyzických osôb – podnikateľov. Najviac podnikateľov, a to 109, ukončilo podnikanie v sektore reštauračných služieb v máji, v januári to bolo 103 podnikateľov.