Najhoršie je podľa endokrinologičky popíjanie vriaceho čaju pri jedení. Uviedol portál Woman.rambler.ru.
Endokrinologička, kandidátka ruských lekárskych vied Zuchra Pavlová vysvetlila, prečo je horúci čaj nebezpečný a aká teplota tohto nápoja je ideálna.
Odborníčka zdôraznila, že rakovina pažeráka je typickou národnou chorobou krajín, ktoré konzumujú veľa horúcich nápojov.
Napríklad v Kazachstane, kde Pavlová vyrastala, pijú čaj veľmi horúci a v malých šálkach. Pričom neustále dolievajú nové porcie, aby nestihol vychladnúť. Miestni tomu hovoria „aby v krku vrelo“.
Neustále vystavovanie agresívnym teplotám ale môže spôsobiť poškodenie dotknutých slizníc. Štúdia, ktorej sa zúčastnilo viac ako 50 000 obyvateľov severovýchodného Iránu ukázala, že u ľudí, ktorí vypili najmenej 700 ml horúceho čaju denne, bola až o 90 % vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny pažeráka.
Podľa odborníčky je preto ideálna teplota pre čaj pod 60 stupňov. Stále je pritom dosť horúci, ale nie na obarenie.
Čaj má jedinečné absorpčné vlastnosti. Pomáha odstraňovať škodlivé látky z tela. Niektoré druhy dokážu vyriešiť i problémy s obličkami.
„Ale! Ak pijete čaj spolu s jedlom, potom sa tieto liečivé vlastnosti postavia proti vám. Čaj totiž naviaže a vylúči z tela všetko, čo nájde v potravinách. Vrátane cenných živín. Tým významne zníži obsah vápnika a vitamínov B aj A,“ upozornila Zuchra Pavlová.
Podľa endokrinologičky je preto treba piť čaj oddelene od jedla. Ideálne hodinu po ňom.