Výrobcovia čokolády sa obávajú veľkonočného prepadu tržieb.
Veľká noc je čas na čokoládové výrobky, ale tento rok je všetko inak. Obchody sú síce otvorené, no pohyb ľudí je nízky. A ani na Slovensku sa šibať veľmi nebude.
Vo Francúzsku sa mnohí výrobcovia čokolády a maloobchodníci obávajú pre nich životne dôležitého veľkonočného predaja. Obchody sú síce otvorené, pretože ich vláda klasifikovala ako nevyhnutné, ale majú podstatne menej zákazníkov a internetový obchod nedokáže absorbovať straty.
„Veľa objednávok je jednoducho preč“,
vysvetľuje François Le Bret, parížsky čokolatier. „Napríklad som mal veľké objednávky z domovov dôchodcov, ktoré boli všetky zrušené. Veľké objednávky v hodnote 1 500 alebo 2 000 eur,“ dodáva.
Philippe Cornet, remeselnícky výrobca čokolády z Cagnes-Sur-Mer na Côte d'Azur podobne konštatuje: „Bolí ma srdce, keď musím všetko roztaviť. Musíme všetko zahodiť. Radšej na to nemyslím, aby som mohol spať.“
Počas Veľkonočných sviatkov vyrobia čokoládovne vo Francúzsku až tretinu svojej ročnej kapacity - kríza sa týka najmä malých výrobcov a maloobchodníkov, ktorí svoje výrobky pripravujú celé týždne.
Rast cien ryže a pšenice môže ohroziť globálnu potravinovú bezpečnosť
Zvýšený panický nákup potravín v dôsledku Covid-19 viedol k cenovému rastu dvoch základných zŕn na svete, ryže a pšenice. Informuje portál RT.
Čítať ďalej
09 | 04 | 2020
|
Marek Molnár