Zlato je na ceste k hodnote 2000 dolárov za uncu v roku 2020
03 | 01 | 2020 I Marek Molnár

Cena zlata sa môže v tomto roku aj naďalej zvyšovať a prekonať najvyššiu hodnotu, ktorú dosiahla v roku 2019, tvrdí analytik Fawad Razaqzada a zároveň očakáva, že drahý kov dosiahne cenu 2 000 dolárov za uncu.


Ceny zlata sa počas posledného obchodného dňa 2019 aj naďalej zvyšovali, pričom zlato vo februári vzrástlo približne o 0,5 percenta a obchodovalo sa pri cene nad 1 525 dolárov. Žltý kov sa vyšplhal na najvyššiu úroveň v septembri, keď stál približne 1 540 dolárov za uncu.

„Myslím si, že zlato v roku 2020 opäť zrastie na cene,“ prehlásil Razaqzada pre Kitco News a dodal, že aj keď drahokamy premeškajú predpokladanú cenu, v novom roku sa bude ešte zvyšovať.

„Zlato ostáva na vzostupe vzhľadom na to, že v lete došlo k úpadku 6-ročnej konsolidácie na 1 350 USD a následnej býčej konsolidácii, ktorú sme zaznamenali v posledných mesiacoch,“ poznamenal a dodal, že "pokiaľ bude mať zlato hodnotu nad 1350 dolárov, dlhodobá technická zaujatosť zostane býčia."

Medzitým komentátor trhu Mark Hulbert zo spoločnosti MarketWatch predpovedal, že cena zlata sa v tomto roku zvýši o viac ako 100 dolárov za uncu alebo až o 6,9 percenta. Pochybuje však, že prelomí rekord vzhľadom na historické precedensy, inflačné očakávania a sentiment zlata.

„Tí, ktorí dúfajú, že zlato v roku 2020 stúpne na nové historické maximá, budú samozrejme sklamaní. Je to preto, že zlato by sa muselo zvýšiť o 30% zo súčasných úrovní, aby sa dostalo na novú historicky najvyššiu úroveň,“ napísal. Hulbert však poznamenáva, že drahocenný kov bude budúci rok aj naďalej zaujímavou stávkou.

Centrálne banky na celom svete posilňujú svoje držby zlata repatriáciou a nákupom kovu v snahe diverzifikovať svoje národné rezervy v dôsledku geopolitických rizík. Podľa Svetovej rady pre zlato (WGC) sa Rusko a Čína stali jedným z majstrov tohto trendu, keď do svojich zásob v treťom štvrťroku pridali 34,9 ton a 21,8 ton.

Balón s vianočným prianím zázračne pristál na dvore ruského dedinčana, ktorý dokázal, že Santa je skutočný (FOTO)
Balón cestoval z malého rakúskeho mesta do horskej dediny v ruskom severnom Kaukaze viac ako 2 500 km, čo vytvorilo jeden z najúžasnejších vianočných príbehov minulého roku. Čítať ďalej
02 | 01 | 2020 | Marek Molnár