Neapol v rukách, "piraní". Detské gangy pravidelne kradnú a zapaľujú vianočné stromčeky

Kradnú a zapaľujú vianočné stromčeky, blokujú metro a strieľajú bez otázok. Juhotalianský Neapol už roky zápasí so zločinom detských gangov zvaných pirane. "Zločin sa stal jedinou cestou, ako získať peniaze, moc i rešpekt. Nie je to o tom, že by sa nevedeli dočkať svojej chvíle. Oni vedia, že ich chvíľa nepríde, ak nepôjdu cestou zločinu, "uviedol pre denník The Guardian spisovateľ Roberto Saviano.


V utorok ráno linka 1 neapolského metra nejazdila. Podľa talianskych médií k jednému z ranných vlakov v stanici Frullone pristúpila skupina chlapcov, vylomili dvere a celé metro zmalovali sprejmi. Vodič ani privolaná polícia nezvládli deti pri úteku z nástupišťa zadržať a poškodený vlak potom stanicu blokoval ďalšiu hodinu a pol.

Tento prejav vandalizmu je iba jedným z posledných incidentov, ktoré majú na svedomí takzvané baby gangy. Členovia "piraní", ako sa občas týmto detským gangom hovorí, mávajú v období Vianoc naponáhlo. Mimo svoje klasické kriminálne aktivity, ako je napríklad predaj drog, totiž vo veľkom kradnú a zapaľujú vianočné stromčeky.

Z pôvodného talianskeho zvyku, kedy sa 17. januára vo sviatok patróna ohňa sv. Antonia zapaľujú vatry, sa za účasti detských gangov stala súťaž. Chlapci kradnú stromčeky z iných štvrtí, aby oheň v tej ich bol čo najväčší.

Ich najobľúbenejším cieľom je vianočný strom z preslávenej nákupnej pasáže Umberto, a nazdobenému ihličnanu tak už Neapolci začali hovoriť rubacchio - zlodejina. Stromček, na ktorom visia listy pre Santa Clausa, baby gangy počas jednej z nocí medzi sviatkami odtiahnu z nákupnej galérie a zapália. Pre pirane je to ale len kratochvíľ.


Z baby gangu camorristou


Talianske prístavné mesto bolo po roky baštou mafie známej ako Camorra. Jej pozícia sa však v posledných rokoch zmenila a na poli násilných činov Camorra ustúpila skupinám znudených adolescentov. Neapolská mafia na rozdiel od sicílskej organizácie Cosa Nostra alebo kalábrijskej 'Ndranghety nemá vertikálnu štruktúru, a tak dochádza prakticky neustále k vojnám o teritoriálnu kontrolu medzi rôznymi klanmi. A týmto vojnám v súčasnosti dominujú pirane.

Tieto detské gangy sa nebojia strieľať či bodať na počkanie, nepodliehajú pravidlám, nedržia sa hodnôt. Bezcieľne sa potulujú po meste a hľadajú problémy alebo sa pokúšajú upútať pozornosť zavedených členov Camorry. Sú bezdôvodne násilní, aktívne hľadajú konfrontáciu a žijú úplne v prítomnom okamihu bez premýšľania o budúcnosti. A ak o nej premýšľajú, majú jedinú cestu - stať sa Camorrista.

"Zločin sa stal jedinou cestou, ako získať peniaze, moc i rešpekt. Nie je to o tom, že by sa nevedeli dočkať svojej chvíle. Oni vedia, že ich chvíľa nepríde, ak nepôjdu cestou zločinu, "uviedol pre denník The Guardian spisovateľ Roberto Saviano, ktorého kniha založená na svedectvo talianskych mafiánov Gomora upozornila v roku 2008 na rozsah praktík Camorry. Saviano žije v hoteloch pod policajnou ochranou.

scéna z talianského filmu "Gomorra"


Talianske úrady okolo roku 2010 zatkli stovky mafiánskych bossov, ale vzniklo tým mocenské vákuum, ktorého sa chopili mladý mafiáni aj z radov detí. "Zdá sa, že zločinecké organizácie majú ako jediné skutočne záujem o deti," dodal Saviano.

Ako prvý na fenomén detských gangov upozornil Saviano v knihe La Paranza dei bambini. Slovo "Paranza" sa do taliančiny obvykle prekladá ako malá rybárska loď. V jazyku Camorristov ide ale o skupiny mladíkov, alebo malých rýb. Saviano tak detské gangy začal prezývať "pirane".

Zmenila sa aj mafiánska kultúra. Pirane o zločinoch hovoria na sociálnych sieťach, pózujú s fľašami šampanského za 200 eur a jazdia na skútroch po meste ako splašení. A rovnako tak aj strieľajú.

V roku 2014 pätnásťročný mafián zastrelil jedného muža len za to, že si dovolil ho požiadať o cigaretu. Ďalšieho potom v roku 2013 zastrelili dvaja chlapci, keď "testovali pištoľ".

Viac ako 300 údajných členov mafie ’Ndrangheta je vo väzbe, zasahovali tisícky policajtov (VIDEO)
Polícia v Taliansku, Švajčiarsku, Nemecku a Bulharsku zatkla počas rozsiahlej akcie viac ako 300 údajných členov mafiánskej organizácie ’Ndrangheta informuje o tom portál euronews. Čítať ďalej
20 | 12 | 2019 | Dominik SImon