Ruské ponorky spôsobujú medzi americkými analytikmi „hrôzu“ (Vladimir Prochvatilov)
14 | 08 | 2020 I Iveta Machová

Komentár  Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Technológie výroby ponoriek Rusko zdedilo po ZSSR


V júli námorné sily NATO uskutočnili v Atlantiku cvičenie  Dynamic Mongoose , na ktorom precvičovali boj proti potenciálnym nepriateľským ponorkám. Tieto manévre sú čoraz dôležitejšie kvôli vzrastajúcej sile ruských a čínskych ponorkových flotíl,  píše  Business Insider .

Počas cvičení pri pobreží Islandu sa torpédoborec amerického námorníctva  USS Roosevelt  a štyri ďalšie hladinové lode  striedali v love a úniku pred  prenasledovaním a útokmi piatich amerických ponoriek, ktoré zobrazovali ruské jadrové ponorky. Americké a francúzske lietadlá, ktoré sa na cvičeniach zúčastnili, leteli do oblasti manévrov z Islandu a britské zo Škótska. Vo vzduchu hliadkovalo päť hliadkových lietadiel, vrátane P-8 Poseidon amerického námorníctva. „Ide hlavne o vyhľadávanie  ruských ponoriek, ktoré opúšťajú svoje základne na polostrove Kola,“ povedal Brian Clark, vedecký pracovník Hudsonovho inštitútu  a bývalý námorný dôstojník.

Cvičenia Dynamic Mongoose sa uskutočnili v oblasti Faersko-Islandských hraníc, medzi Grónskom, Islandom a Veľkou Britániou, kde sa rozprestiera GIUK -línia (Greenland- Iceland – United Kingdom)  protiponorkovej obrany NATO v severnom Atlantiku. V nej je umiestnený hydroakustický systém ochrany proti ponorkám  SOSUS (Sound Surveillance System) . Napriek tomu, že takýto systém existuje, „sa USA vážne obávajú, že aj keď iba niekoľko ruských jadrových ponoriek prerazí faersko-islandskú hranicu, budú sa môcť ľahko plaviť po Atlantiku, kým sa im nepodarí vystopovať americkú ponorku s balistickými raketami na palube, alebo kým nezačnú ohrozovať americké pobrežie ,“ hovorí Brian Clark.

Velenie NATO sa v ostatnom čase čoraz viac obáva prítomnosti ruskej podmorskej flotily v Atlantickom oceáne, ktorú Západ považuje za svoje vnútorné more. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v rozhovore pre  Redaktions Netzwerk Deutschland už  vyjadril  znepokojenie nad „bezprecedentnou aktivitou ruských ponoriek v severnom Atlantiku.

Dňa 29.októbra 2019 nórska štátna televízna a rozhlasová spoločnosť NRK, citujúca predstaviteľov nórskej vojenskej spravodajskej služby,  uviedla, že dve ponorky ruskej triedy Sierra(do tejto triedy NATO klasifikuje jadrové ponorky „Pskov“ a „Nižný Novgorod", podľa ruskej klasifikácie ide o ponorky projektu 945A) testujú nové zbrane v severnej hlbinnej časti Nórskeho mora. NRK poznamenala, že cvičenie  zahŕňajúce celkom 10 ruských ponoriek, je najväčšie od studenej vojny; Ponorky, ktoré sa zúčastňujú na cvičení, nacvičujú prelomenie obranných línií NATO na protiponorkovej obrannej línii aliancie v severnom Atlantiku a tajný prístup k východnému pobrežiu USA.

Začiatok plynovej vojny vo východnom Stredomorí (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


NATO sa pritom obáva iba hrozby prielomu ruských jadrových ponoriek k pobrežiu Spojených štátov, ale nevenuje pozornosť hrozbe európskym spojencom Ameriky, pretože NATO nie je schopné zabrániť prístupu ruských ponoriek k pobrežiu Európy.

Biskajský záliv


Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v decembri   2016  ohlásil  „vpády“  ruských ponoriek do Biskajského zálivu. Podľa neho sa ruské ponorky blížili k tajnej základni francúzskych strategických nosičov atómových rakiet  L'lle Longue,  ktorá sa nachádza na južnom pobreží Bretónska, oddelenej úzkym prielivom od námornej základne v prístave Brest.

Noviny Le Figaro uverejnili 27. februára 2017 článok o zvýšených bezpečnostných opatreniach v oblasti L'lle Longue v súvislosti s činnosťou ruských ponoriek. Náčelník hlavného štábu Francúzskeho námorníctva admirál Christophe Prazuck, povedal, že prítomnosť cudzích ponoriek blízkosti základne L'lle Longue   "obmedzuje slobodu konania v oblasti, kde sa nachádzajú hlavné sily flotily ." Le Figaro  informoval, že na ochranu základne L'lle Longue francúzska flotila pravidelne prečesáva zátoku pomocou mínoloviek, helikoptér, viacúčelových fregát a  v prípade potreby aj jadrových ponoriek, čo však nezabezpečuje zaručenú ochranu pred ruskými ponorkami.

Kto koho provokuje vo vzduchu alebo nová “diplomacia” bojových lietadiel USA
Komentár Teda Galena Carpentera (The National Interest) Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Mimochodom, Biskajský záliv nepatrí k  teritoriálnym vodám Francúzska ani Španielska, s výnimkou pobrežnej zóny 12 míľ. V každom prípade, aj keby sa ruské ponorky priblížili k francúzskej vojenskej základni, Francúzi ich nemohli odohnať, ako to urobili ruskí námorníci s holandskou ponorkou, ktorá sa snažila priblížiť k lietadlovej lodi „admirál Kuznecov“ v Stredozemnom mori.

Ruské ponorky tretej generácie, najmä jadrová ponorka „Ščuka-B“, mohli už v 90. rokoch prekonať systém SOSUS bez povšimnutia .

V rozhovore pre noviny „Krasnaja Zvezda“ (marec 2020), hlavný veliteľ ruského námorníctva, admirál Nikolaj Jevmenov,  povedal : „V súčasnosti prebieha výstavba ponoriek 4. generácie. Musíme sa však pozerať dopredu. Je to požiadavka doby a vedecko-technického postupu pri výstavbe a rozvoji flotily. Preto nie je žiadnym tajomstvom, že prebiehajú práce na vytvorení jadrových ponoriek 5. generácie. Vo všetkých svojich vlastnostiach budú ešte dokonalejší . ““

Ako informovala agentúra TASS, v apríli 2019 začal Úrad pre námorné inžinierstvo „Malachit“ v Petrohrade vývojové práce na výrobu viacúčelovej jadrovej ponorky  piatej generácie triedy „Husky“. Hladina hluku bude niekoľkonásobne nižšia ako u ponoriek štvrtej generácie. Vojenský publicista pre The National Interest ( Národný záujem) Caleb Larson  píše , že schopnosti  týchto jadrových ponoriek mu spôsobujú „hrôzu v srdci“. Amerického analytika obzvlášť desí tá  skutočnosť, že podľa krátkej dolnej časti chvosta lodí projektu „Husky“ sa tieto jadrové ponorky budú môcť plaviť v pobrežných vodách Spojených štátov.

Americký námorný inštitút (USNI)  označil  jadrové ponorky piatej generácie, ktoré sa stavajú v Rusku, za „vážnu bezpečnostnú hrozbu“ pre  lietadlové lode a najnovšie americké jadrové ponorky, „Seawolf“ a „Virginia“.  Schopnosť amerického námorníctva udržať si dominanciu v oceáne po tom, čo Rusko začne prezbrojovanie novými ponorkami,  spochybňuje  aj velenie amerického námorníctva.

Autor publikácie USNI  Michael Kofman zdôrazňuje, že „skutočná sila ruského námorníctva spočíva v jeho ponorkách, v technológii, ktorú Rusko zdedilo po Sovietskom zväze . 

O informačnom supermonopole v USA (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Iveta Machová